Κατερίνα
Καλλιακούδη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια | Σύμβουλος Γάμου

Τι κάνω όταν μια φιλία τελειώνει;

Φαντάζομαι ότι πολλές φορές μπορεί να σε πλήγωσε η συμπεριφορά ενός καλού φίλου. Ίσως να νιώθεις προδομένος/η και να αισθάνεσαι ότι δεν σε θέλει πια. Ίσως μια φιλία που για σένα ήταν σημαντική να έφτασε στο τέλος.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα γεγονός που σε έχει πληγώσει; Πώς θα εμπιστευτείς ξανά έναν καινούργιο φίλο; Για να ξεκινήσεις μια νέα φιλία ή σχέση είναι σημαντικό να βοηθήσεις τις παλιές σου πληγές να κλείσουν.

Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να συγχωρέσεις το άτομο που σε στενοχώρησε;

Τι είναι συγχώρεση;

  • Συγχώρεση είναι όταν αποφασίζεις να αφήσεις πίσω σου τα λόγια ή τις πράξεις που σε θύμωσαν.
  • Συγχώρεση είναι όταν τα λόγια και οι πράξεις αυτές δεν σου δημιουργούν πια συναισθήματα θυμού, αδικίας, βαθιάς θλίψης.
  • Συγχώρεση στην πραγματικότητα είναι, όταν εσύ βοηθάς τον εαυτό σου να απελευθερωθεί από τον συναισθηματικό πόνο και προχωράς με πίστη στον εαυτό σου.

Προσοχή! Συγχωρώ δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με ό,τι έγινε εις βάρος μου. Το άτομο που σε πλήγωσε έχει πάντα ευθύνη για ό,τι είπε και έκανε.

Τι συμβαίνει στην καρδιά σου όταν δεν συγχωρείς;

Αισθάνεσαι θυμό, πολύ θυμό. Ο θυμός αρχίζει και καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της καρδιάς σου. Η καρδιά σου μαυρίζει από σκέψεις και συναισθήματα. Τις περισσότερες φορές σκέφτεσαι πόσο σε αδίκησε και σε πόνεσε ο άλλος. Όταν δεν συγχωρείς βρίσκεσαι σε συνεχή σχέση με τον άνθρωπο που σε πλήγωσε μέσα από τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις γι αυτόν και τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις.

Όταν στη ζωή σου πολλές φορές απογοητεύεσαι:

  • Πάρε τον εαυτό σου από τον χέρι.
  • Να είσαι μαζί του. Να τον υποστηρίζεις.
  • Θα περάσεις μέσα από τη δυσκολία αλλά μπορείς να βγεις στο ξέφωτο.
  • Αν αμφιβάλλεις για σένα, βρες λόγους να σκέφτεσαι και τις θετικές σου πλευρές.  

Θυμήσου, η διαδικασία αυτή μοιάζει σαν να είσαι πάνω στο αερόστατό σου και να αδειάζεις τα βαρίδια για να πετάξεις. Αν πάλι θέλεις βοήθεια σε αυτό σου το ταξίδι είμαστε εδώ για να μας μιλήσεις και σε ακούσουμε ή μόνο να ακούσεις….