Κατερίνα
Καλλιακούδη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια | Σύμβουλος Γάμου

Όταν χώρισαν οι γονείς μου

(πραγματική μαρτυρία)

Θα σου συστήσω την Χλόη και θα την αφήσω να σου μιλήσει για το πώς βίωσε το διαζύγιο των γονιών της και τον τρόπο που το αντιμετώπισε. Ίσως βρεις και εσύ τις δικές σου απαντήσεις.

Με λένε Χλόη και είμαι 16 ετών. Πριν 2 χρόνια χώρισαν οι γονείς μου. Στο σπίτι υπήρχαν συνέχεια συγκρούσεις και φωνές. Ένιωθα ότι δεν τα πήγαιναν καλά. Όταν μου το ανακοίνωσαν, έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου. Ο μπαμπάς μου μετακόμισε σε άλλο σπίτι.

Η ζωή μου σταμάτησε, τα συναισθήματά μου  ήταν έντονα και αντιφατικά. Πότε θύμωνα και φώναζα και πότε στενοχωριόμουν  και έκλαιγα με λυγμούς. Η αποδοσή μου στο σχολείο έπεσε και με δυσκολία πήγαινα στα χόμπυ μου. Η μητέρα μου ήταν πολύ αδύναμη και αισθανόταν αδικημένη και ο πατέρας μου ήταν θλιμμένος και κλεινόταν στον εαυτό του.

Ζήτησα βοήθεια, γιατί ένιωθα ότι:

  • Η αυτοπεποίθησή μου κλονίστηκε. Αισθανόμουν ότι οι γονείς μου με πρόδωσαν. Δεν ήμουν πια τόσο σημαντική για εκείνους, αφού δεν μπόρεσα να τους κρατήσω μαζί.
  • Αν τους μιλούσα πραγματικά για την μαυρίλα μου, φοβόμουν ότι θα κατέρρεαν. Νόμιζα ότι έπρεπε εγώ να τους στηρίξω.
  • Άρχισα να με εγκαταλείπω. Μειώθηκαν τα ενδιαφέροντά μου και άρχισα να απομονώνομαι.
  • Σταμάτησα να πιστεύω στις σχέσεις. Σύνδεσα τις σχέσεις με τον πόνο και τα βάσανα. Ήμουν σίγουρη ότι και εγώ θα χωρίσω. Ίσως να μην συνδεόμουν ποτέ με κανέναν.

Μετά από κάποιο διάστημα ψυχολογικής υποστήριξης άρχισα:

  • Να καταλαβαίνω ότι οι γονείς μου θα είναι πάντα γονείς μου και θα με αγαπάνε, όπως και πριν. Αναθεώρησαν τη μεταξύ τους σχέση, όχι τη σχέση με εμένα.
  • Να εκφράζω τα συναισθήματά μου. Ήταν φυσικό να είμαι θυμωμένη, πληγωμένη και μπερδεμένη. Τους μίλησα με ειλικρίνεια. Tους ρώτησα για ό,τι δεν καταλάβαινα. Ηρεμούσα, όταν έπαιρνα αληθινές απαντήσεις. Αποφάσισα να είμαι ο εαυτός μου και να μιλάω ανοιχτά για τους φόβους και τις ανασφάλειές μου.
  • Να βρίσκω δημιουργικούς τρόπους να διοχετεύω τη δυσκολία μου. Έγραφα ημερολόγιο, μιλούσα στους φίλους μου για την κατάσταση που ζούσα, δοκίμασα νέα ενδιαφέροντα.
  • Να μαθαίνω από την ιστορία των γονιών μου πολλά πράγματα για τις σχέσεις. Αν θέλω να συνδεθώ με τον σύντροφό μου, χρειάζεται να σχετιστώ με διαφορετικό τρόπο από ό,τι εκείνοι μεταξύ τους.

Ένιωσα χάλια όταν διαλύθηκε η οικογένειά μου. Όμως θα ένιωθα ακόμα χειρότερα αν εγώ δεν είχα εκφραστεί στους γονείς μου και εκείνοι δεν με είχαν ακούσει. Πολλοί με ρωτάνε αν θα ήθελα ακόμα να είναι οι γονείς μου μαζί. Ένα παιδί πάντα θέλει τους γονείς του μαζί εφόσον αγαπιούνται και είναι ευτυχισμένοι. Οι δικοί μου γονείς, όμως, άρχισαν να είναι καλύτερα, όταν ο καθένας ακολούθησε τον δικό του δρόμο. Έτσι προσπαθώ και εγώ μέσα από τα μαθήματα της ζωής να βρω το προσωπικό μου μονοπάτι.