Κατερίνα
Καλλιακούδη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια | Σύμβουλος Γάμου

4 τρόποι για να βελτιώσεις τη σχέση σου

Όταν τα ζευγάρια έρχονται στο γραφείο μου για να πάρουν βοήθεια σε θέματα της σχέσης τους συνήθως έχουν κάνει ήδη προσπάθειες μόνα τους. Τις περισσότερες φορές εμπλέκονται σε ατέλειωτες συζητήσεις, πιστεύοντας ότι έτσι μελλοντικά θα καταφέρουν να αποφύγουν την σύγκρουση και θα αποκαταστήσουν τις δυσκολίες τους. Γιατί, όμως, ενώ σκέφτονται μερικά πράγματα δεν, καταφέρνουν να κάνουν μια αλλαγή στον τρόπο που σχετίζονται;

Υπάρχουν μοτίβα συμπεριφοράς στον καθένα μας, τα οποία μας ωθούν να αντιδράμε με τον ίδιο, μη-βοηθητικό τρόπο, ξανά και ξανά. Με το μυαλό και με την λογική καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποια δυσκολία, αλλά εκείνη την ώρα μας κατακλύζουν τα συναισθήματά μας περισσότερο από τη λογική.  Μιλάω για συναισθήματα θυμού, μοναξιάς, απογοήτευσης, φόβου και πολλά άλλα.

Όταν λοιπόν ένα ζευγάρι έρχεται για βοήθεια, υπάρχει ένας διπλός στόχος: α) ο καθένας από τους συντρόφους να καταλάβει πώς λειτουργεί ο δικός του κύκλος συναισθημάτων-συμπεριφοράς και β) να εδραιωθεί μια βαθύτερη επικοινωνία που θα βοηθήσει να μιλήσουν για παράπονα, απογοητεύσεις, προσδοκίες. Θα ξεδιπλώσουν τα θέλω τους. Θα ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους κρυμμένες και, ίσως, γοητευτικές. Έτσι ο ένας γνωρίζει τον άλλο βαθιά και γίνεται συμπαραστάτης και σύμμαχος.   

Πώς θα μπορούσες να δημιουργήσεις μια καλή σχέση με τον σύντροφό σου;

  • Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο/η σύντροφός σου δεν μπορεί να γεμίσει το δικό σου εσωτερικό κενό και δεν μπορεί να θεραπεύσει τα τραύματά σου. Μπορεί να σε ακούσει, να σου συμπαρασταθεί, να σου πει μια καλή κουβέντα. Έτσι, λοιπόν, όταν νιώθεις κούραση, όταν νιώθεις ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει, όταν αγχώνεσαι, όταν στενοχωριέσαι, όταν δεν είσαι σίγουρος/η για τον εαυτό σου  χρειάζεται εσύ να κάνεις κάτι για σένα. Όταν εσύ σαν άτομο μάθεις να διαχειρίζεσαι και να φροντίζεις τα δύσκολα κομμάτια του εαυτού σου, τότε θα βοηθήσεις πολύ και την σχέση σου. Δυο άνθρωποι με συνείδηση και διάθεση αυτοβελτίωσης  δημιουργούν μια σταθερή σχέση. Δυο άνθρωποι με δεκανίκια δημιουργούν μια σχέση με πολλές δυσκολίες.
  • Σταμάτα να κατηγορείς τον/την σύντροφό σου. Όταν κατηγορείς τον άλλον, το μόνο που καταφέρνεις είναι να προκαλέσεις θυμό και ένταση. Ο/η σύντροφός σου θα αρχίσει να σε κατηγορεί και αυτός/η. Αρχίζει μια διαδρομή χωρίς διέξοδο. Χάνεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις και να δώσεις στον/στην άλλο/η μια ευκαιρία να σε καταλάβει και να σε ακούσει πραγματικά. Ξέρεις, άραγε, ότι οι άνθρωποι που είναι μαζί έχουν πολλές ομοιότητες, ακόμα και στις δυσκολίες;  Σκέψου, μήπως αυτά που δεν σου αρέσουν στον/στην σύντροφό σου, είναι τα σημεία που δεν σου αρέσουν στον εαυτό σου.  
  • Να είσαι απόλυτα ειλικρινής. Η ειλικρίνεια θα δημιουργήσει μια γερή βάση στη σχέση σας και θα σας βοηθήσει να καλλιεγήσετε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Τι σημαίνει είμαι ειλικρινής; Σημαίνει ότι παρουσιάζω τον εαυτό μου όπως ακριβώς είναι. Μιλάω για τις αδυναμίες μου, τις προσδοκίες μου, τα θέλω μου στον άλλο. Παίρνω θέση και του επικοινωνώ τη στάση μου απέναντι στη ζωή . Λέω ανοιχτά τη γνώμη  μου για τον/την συντροφό μου και αποφασίζω αν μπορώ να συμπορευτώ μαζί του/της.   
  • Να ενθαρρύνεις την συναισθηματική υποστήριξη. Άκουσε τις δυσκολίες του συντρόφου σου και υποστήριξέ τον. Υποστήριξη σημαίνει ότι ακούω, ενθαρρύνω, πιστεύω τον άλλο. Του λέω μια καλή κουβέντα, τον παίρνω μια αγκαλιά. Μην μπερδευτείς: Δεν είναι υποστήριξη να αναλάβεις εσύ την ευθύνη του άλλου και να του λύσεις το πρόβλημα.

Κλείνοντας θέλω να σας πω ότι τα σημεία αυτά χρειάζεται να τα καλλιεργούμε κάθε μέρα. Ο ψυχολόγος/ σύμβουλος γάμου θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τον τρόπο που σχετίζεστε με τον εαυτό σας και επομένως και με τον σύντροφό σας. Θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τις πλευρές που σας δυσκολεύουν ώστε να ζήσετε αρμονικά και να φτιάξετε μια ουσιαστική σχέση. Το να χτίσετε μια όμορφη σχέση είναι ένα ταξίδι, για το οποίο ετοιμάζουμε  καθημερινά αποσκευές και χαράζουμε την διαδρομή μας.