Κατερίνα
Καλλιακούδη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια | Σύμβουλος Γάμου

Κατάθλιψη

Αυτές οι συνεδρίες απευθύνονται σε ανθρώπους που είναι λειτουργικοί αλλά τα βασικά τους συναισθήματα είναι η θλίψη, η ακεφιά και πολλές φορές η απόγνωση.

Συχνά δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τα πράγματα που έχεις αναλάβει, αγχώνεσαι πολύ και κάνεις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου. Η δραστηριότητά σου είναι περιορισμένη, έχεις χάσει το χιούμορ σου και έχεις σταματήσει να ονειρεύεσαι. Όλα σου φαίνονται χωρίς νόημα. Πιστεύεις ότι οι άλλοι σκέφτονται υποτιμητικά για σένα και ότι δεν σε επιλέγουν.

 

Πολλές φορές ίσως νομίζεις ότι, ενώ κάνεις ότι μπορείς, δεν καταφέρνεις να ανταπεξέλθεις στις συνθήκες και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Σκέψεις όπως δεν μπορώ, όλα είναι δύσκολα, δεν έχει νόημα να προσπαθώ, όλα είναι μάταια, σε απασχολούν συχνά. Τις περισσότερες φορές αισθάνεσαι ότι κάτι σου λείπει και ότι δεν είσαι αρκετά καλός/ή. Οι προσπάθειές σου και ό,τι καινούργιο αρχίζεις, σου δημιουργούν άγχος και το φόβο ότι θα αποτύχεις. Αφήνεις ευκαιρίες χωρίς να τις αξιοποιείς, γιατί νιώθεις λίγος/η. Αμφισβητείς τις ικανότητές σου και με δυσκολία βρίσκεις κάτι που σου αρέσει στον εαυτό σου. Ακόμα και όταν πας να δραστηριοποιηθείς σε κάτι, είναι τόσες οι αρνητικές σκέψεις που σε κατακλύζουν, που τελικά σταματάς την προσπάθεια.

Οι σχέσεις που δημιουργείς με τους άλλους ανθρώπους δεν είναι υποστηριχτές για σένα. Σε ενδιαφέρει πολύ η εικόνα που θα διαμορφώσουν οι άλλοι και έχεις μεγάλη αγωνία να γίνεις αποδεκτός στην παρέα. Θέλεις να είσαι εξωστρεφής και χαρούμενος, αλλά μέσα σου το βάρος είναι μεγάλο. Σπάνια είσαι ο εαυτός σου και δυσκολεύεσαι να μιλήσεις για τα πραγματικά σου συναισθήματα. Πολλές φορές συγκρίνεσαι με τους άλλους και δεν σου αρέσεις, γκρινιάζεις, ζηλεύεις και θυμώνεις. Η ελπίδα και το κουράγιο σου μειώνονται.

Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;

Μέσα από τις συνεδρίες μας θα βρεις υποστήριξη και κατανόηση. Θα δούμε μαζί πώς η κατάθλιψη σου δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου, πόσο τον υποστηρίζεις, πόσο τον αποδέχεσαι, πόσο τον συγχωρείς. Όταν καταλάβεις βαθύτερα τα υλικά που βάζεις για να δημιουργήσεις τη ζωή σου, τότε μόνο μπορείς να αλλάξεις τις επιλογές σου.

Δείτε επίσης…