Κατερίνα
Καλλιακούδη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια | Σύμβουλος Γάμου

Διαχείριση Θυμού

Οι συνεδρίες για τη διαχείριση του θυμού απευθύνονται: α) σε ανθρώπους που έχουν εκρήξεις θυμού και β) σε ανθρώπους που έχουν θυμό, αλλά δεν τον εκφράζουν. Η υπηρεσία αυτή αφορά εκείνους που θέλουν να καταλάβουν τα αίτια του θυμού τους και να βρουν έναν τρόπο να τον διαχειρίζονται.

 

Ίσως είσαι ένας άνθρωπος που συχνά θυμώνεις. Νιώθεις να συσσωρεύεται πολλή ένταση στο κεφάλι σου και θεωρείς ότι μια έκρηξη θα σε αποφορτίσει. Έχεις σκεφτεί, όμως, πόσο ο θυμός σε δυσκολεύει;

Σε δυσκολεύει  να πλησιάσεις τους άλλους ανθρώπους. Σε εμποδίζει να δημιουργήσεις κοντινές, συναισθηματικές σχέσεις. Σε απομονώνει, γιατί υψώνει ένα τοίχο ανάμεσα σε σένα και τους άλλους. Πιστεύεις ότι έτσι είσαι πιο ασφαλής; Στην πραγματικότητα δεν είσαι, απλά χτίζεις την μοναξιά σου. H απόσταση αυτή δεν σου δίνει σιγουριά. Οι άλλοι κρατούν σε απόσταση έναν θυμωμένο άνθρωπο, τον φοβούνται. Έτσι δημιουργείς γύρω σου αρνητικά συναισθήματα και δεν συνδέεσαι βαθύτερα με τους σημαντικούς άλλους.

 Ο θυμός παρεμβαίνει, επίσης, και στη σχέση που έχεις εσύ με τον ίδιο σου τον εαυτό. Πόσο εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, όταν ξεσπάς σε εκρήξεις θυμού που δεν μπορείς να ελέγξεις; Συχνά πιστεύεις ότι ο θυμός σε κινητοποιεί. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αντίθετα, η σκέψη σου και οι ικανότητές σου επηρεάζονται αρνητικά από το θυμό. Δεν μπορείς να τις καλλιεργήσεις, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σου πηγαίνει στο θυμό. Κάποιες φορές θεωρείς ότι ο θυμός σού δίνει δύναμη να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Όμως για να κάνεις μια καλή επιλογή για σένα χρειάζεται να είσαι ήρεμος και να έχεις επίγνωση του τι  συμβαίνει.

Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;

Μέσα από τις συνεδρίες διαχείρισης του θυμού θα βρούμε εναλλακτικούς τρόπους:

  • για να εκφράσεις σκέψεις και συναισθήματα.
  • για να ενδυναμώσεις ουσιαστικά τον εαυτό σου.
  • για να διοχετεύσεις την ενέργειά σου σε πράγματα βοηθητικά για σένα.
  • για να μιλήσεις για σένα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Δείτε επίσης…