Κατερίνα
Καλλιακούδη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια | Σύμβουλος Γάμου

Πώς μπορώ να δημιουργήσω μία καλή σχέση;

Συχνά έρχονται ζευγάρια στο γραφείο μου για να βρουν λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν. Ζευγάρια διαφόρων ηλικιών, με διαφορετικά θέματα το καθένα, ψάχνουν τρόπους να συνδεθούν βαθύτερα για να ζήσουν μια αρμονική ζωή.

Τις περισσότερες φορές με ρωτάνε: Μπορούμε να κάνουμε κάτι για το πρόβλημά μας; Υπάρχει ελπίδα; Άλλοι πάλι είναι πιο ανυπόμονοι και μου λένε: Θέλω να έρθω μία φορά και αμέσως να βρω λύση ή να δω αποτέλεσμα. Καταλαβαίνω την αγωνία των ανθρώπων και νιώθω βαθιά την ανάγκη τους να φτιάξουν μια στέρεα συναισθηματικά σχέση ώστε να έχουν αγάπη και ασφάλεια στη ζωή τους.

Τι χρειάζεται, λοιπόν, μια σχέση για να αποκτήσει μια σταθερή βάση;

  • Να γνωρίζεις ότι ο σύντροφός σου, δεν μπορεί να γεμίσει το δικό σου εσωτερικό κενό και να θεραπεύσει να εσωτερικά σου τραύματα. Μπορεί απλά να σε υποστηρίξει αλλά όχι να σε θεραπεύσει.Το εσωτερικό κενό έχει να κάνει με την εικόνα που πραγματικά έχεις για τον εαυτό σου. Συνήθως για τον εαυτό μας πιστεύουμε και δυσάρεστα πράγματα, όπως: ότι δεν αξίζω την αγάπη, ότι είμαι δύσκολος άνθρωπος, ότι αποτυχαίνω στα περισσότερα πράγματα, ότι εμένα κανείς δεν με θέλει ή ότι για να είμαι με κάποιον χρειάζεται να κάνω πολλές υποχωρήσεις. Όλα αυτά τα θέματα χρειάζεται εγώ να τα φροντίσω. Αν φτιάξω μια καλή σχέση με τον εαυτό μου, θα επηρεάσω θετικά τη σχέση μου, γιατί θα συμμετέχω σαν ολόκληρωμένος άνθρωπος.
  • Να μην κατηγορείς τον σύντροφό σου. Να ξέρεις ότι οι άνθρωποι που είναι μαζί έχουν πολλές ομοιότητες που συνήθως δεν φαίνονται στην αρχή. Οι ομοιότητες αυτές έχουν να κάνουν με βαθύτερα κομμάτια τους όπως η εικόνα για τον εαυτό τους, η ανασφάλεια για τον εαυτό τους, η έλλειψη αγάπης από την πατρική οικογένεια και πολλά άλλα. Αντί, λοιπόν, να κατηγορείς τον άλλον, δες μήπως αυτά που δεν σου αρέσουν στο σύντροφό σου, είναι τα σημεία που δεν σου αρέσουν στον εαυτό σου.
  • Να καλλιεργήσεις την συναισθηματική υποστήριξη και την εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Υποστήριξε το σύντροφό σου στις δυσκολίες του. Μοιράσου και εσύ με ανοιχτότητα τις δικές σου δυσκολίες. Χτίστε μια σχέση με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια μεταξύ σας. Το να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας και όχι μόνο νέα και υποχρεώσεις θα σας βοηθήσει να χτίσετε ένα γερό θεμέλιο στη σχέση σας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι όλα αυτά τα σημεία χρειάζεται να τα φροντίζουμε κάθε μέρα. Πολλές φορές χρειαζόμαστε την βοήθεια ενός ψυχολόγου ή σύμβουλου γάμου για να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας και συνεπώς και με τον σύντοφό μας. Το να χτίσουμε μια όμορφη σχέση είναι ένα ταξίδι, για το οποίο καθημερινά ετοιμάζουμε αποσκευές και χαράζουμε την διαδρομή μας. Είναι ένας ανθισμένος κήπος, που καθημερινά τον ποτίζουμε, τον σκαλίζουμε και τον φροντίζουμε.