Κατερίνα
Καλλιακούδη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια | Σύμβουλος Γάμου

Εμείς και ο εαυτός μας

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας μέσα από τη γνώση του εαυτού μας ;

Πολλές φορές οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν μπορούν να θεραπεύσουν τα τραύματά τους, αν μπορούν να εξελιχθούν, αν μπορούν να ζήσουν όπως πραγματικά επιθυμούν, αν μπορούν να κάνουν συνειδητά επιλογές για να στηρίξουν τον εαυτό τους και όχι να τον σαμποτάρουν.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε και να διαμορφώσουμε εμείς τις συνθήκες της ζωής μας, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά.Τι σημαίνει όμως ότι θέλω πραγματικά κάτι;

Σημαίνει ότι έχω τη θέληση να έρθω σε επαφή με τα βαθύτερα κομμάτια του εαυτού μου. Είμαι διατεθειμένος να δω τα καλά μου στοιχεία και να συνεχίσω να τα ενθαρρύνω και είμαι έτοιμος  να δω τις αδυναμίες και τις δυσκολίες μου, να τις αγκαλιάσω και να τις θεραπεύσω.

Εδώ μπαίνει η έννοια της ψυχοθεραπείας. Πολλοί ακούν τη λέξη θεραπεία και ενοχλούνται. Πολλές φορές λένε: «δεν είμαι άρρωστος για να θεραπευτώ από κάτι». Η έννοια της θεραπείας στην ψυχολογία έχει να κάνει με την διεύρυνση, με την ενδυνάμωση, με τη στήριξη του εαυτού, με την αλλαγή. Σημαίνει ότι έρχομαι σε επαφή με το ασυνείδητο κομμάτι μου, με τις ασυνείδητες πεποιθήσεις που φέρω, τις εντοπίζω και αλλάζω όσες με δυσκολεύουν.

Για να το κάνω αυτό χρειάζομαι τη βοήθεια κάποιου που θα λειτουργήσει σαν καθρέφτης μου. Λέω σαν καθρέφτης, γιατί μιλάμε για το ασυνείδητο κομμάτι της ψυχής. Δεν μπορούμε μόνοι μας να εντοπίσουμε τις ασυνείδητες πεποιθήσεις, γιατί με την πάροδο των ετών έχουν γίνει τόσο ένα με μας, που μοιάζουν μέρος του εαυτού μας. Ο διαχωρισμός αυτός απαιτεί θέληση για αλλαγή και γίνεται συνήθως με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.

Ποιες μπορεί να είναι οι ασυνείδητες πλευρές μας που μας δυσκολεύουν;

Θα αναφέρω σαν παράδειγμα τον θυμό. Πολύ συχνά οι άνθρωποι μπαίνουν σε αντιδράσεις έντονου θυμού. Πόσες φορές ήμασταν θυμωμένοι και δικαιολογήσαμε την αντίδρασή μας; Πόσες φορές θεωρήσαμε ότι φταίει ο άλλος που εμείς θυμώσαμε;  Με τον θυμό ενισχύουμε την αγάπη ή την μοναξιά; Με τον θυμό συνδεόμαστε ή κόβουμε την επικοινωνία και την επαφή με τον εαυτό μας και τους σημαντικούς άλλους;

Η αλήθεια είναι ότι ο θυμός  μας οδηγεί σε επίπονες επιλογές. Ο θυμός μάς παγιδεύει, μπλοκάρει την ανταλλαγή των συναισθημάτων, διώχνει τους άλλους μακριά μας. Ο θυμός μας γεμίζει μοναξιά και τότε η καρδιά μας αισθάνεται ματαίωση και απογοήτευση. Ο θυμός είναι εμπόδιο στη διάθεσή μας για αλλαγή, για δημιουργικότητα, για εξέλιξη για ελπίδα.

Πολλοί άνθρωποι θα ισχυριστούν:

δεν θέλω να θυμώνω, το προσπαθώ σκληρά, αλλά δεν το καταφέρνω. Δεν το καταφέρνουν, γιατί δυσκολεύονται να βρουν μόνοι τους, τι καλύπτει ο θυμός.

Η θεραπεία θα τους ενθαρρύνει να καταλάβουν γιατί έχουν τόσο θυμό. Θα τους βοηθήσει να τον μεταμορφώσουν. Ο άνθρωπος  έχει τη δυνατότητα να απελευθερώθει, να διώξει τα βαρίδια του θυμού και αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του.

Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι άτυχοι, ότι δεν είναι άξιοι να βιώσουν σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης. Όμως οτιδήποτε συμβαίνει εκεί έξω είναι ένας καθρέφτης των βαθύτερων αντιλήψεών μας για τον εαυτό μας και τη ζωή. Δεν είμαστε θύματα των γεγονότων! Ό,τι μας συμβαίνει είναι αποτέλεσμα των προσωπικών μας επιλογών, παρότι δεν είναι πάντα συνειδητές. Για να αλλάξει η ζωή μας χρειάζεται να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη του εαυτού μας. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη, δεν περιμένουμε να αλλάξουν από μόνα τους, ούτε περιμένουμε να έρθει ένας εξωτερικός σωτήρας να μας προτείνει λύση. Αντίθετα, γινόμαστε εμείς η λύση του εαυτού μας. Αν αλλάξουμε δηλαδή τον βαθύτερο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, τότε θα πραγματοποιηθούν και οι εξωτερικές αλλαγές που επιθυμούμε.

Σημαντικό λοιπόν είναι να δεσμευτούμε ότι θα θεραπεύσουμε τον πόνο, τη θλίψη, τη σχέση, τη δυσκολία μας. Αυτή η δέσμευση απαιτεί να δούμε όλα τα πράγματα που μας μπλοκάρουν, να τα ανατρέψουμε και να τα αναδομήσουμε με έναν τρόπο δημιουργικό. Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στον εαυτό μας να εξελιχθεί, να ξεπεράσει τον φόβο, τον θυμό, τον πόνο. Η θεραπεία θα μας βοηθήσει να δώσουμε αγάπη και υποστήριξη στον εαυτό μας για να ακολουθήσουμε τις επιλογές της καρδιάς μας. Θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε, να ενδυναμώσουμε και να διευρύνουμε τον εαυτό μας.